HOME


We hebben nieuwe plannen!! Al een tijdje spookt het idee weer een eigen campertje te hebben door ons hoofd. We hadden een volkswagenbus T3, maar deze viel van ellende uit elkaar. Afgelopen december hebben we een T4 gekocht en bouwden hem zelf om tot een camper. Hij is nu bijna klaar en de planning is om hiermee in juni naar de Noordkaap af te reizen!De route ligt nog niet vast maar we denken erover om via Denemarken en Zweden de boot naar Helsinki te pakken, dan door Finland naar boven, dan naar de Noordkaap, en door Noorwegen weer terug naar beneden. We hebben drie weken de tijd dus we hopen dat er niet teveel tegen zit! Als het lukt proberen we dat wat we meemaken tijdens de reis hier op deze site te plaatsen. We zijn erg benieuwd!

19-6


We zijn onderweg! Om 7.07 vertrokken we en om precies 18.07 zetten we de bus in de slaapstand in Helsingborg.
We zijn in een keer doorgereden en hebben niet harder gereden dan 100, om ons busje een beetje te sparen. Bij Puttgarden hebben we de boot naar Denemarken genomen. Drie kwartier op de boot, dat was meteen onze pauze. We wisten dat Nederland tegen Japan moest spelen (WK) op dat moment, en hadden het geluk dat we in dat kwartiertje dat we van de wedstrijd konden zien, de enige goal zagen! Wat een geluk! Je hoorde gelijk waar de Nederlanders zaten, iedereen juichen!
De tweede boot bracht ons van Denemarken naar Zweden (Helsingor-Helsingborg). Tijdens de rit hier naar toe werden we vaak ingehaald door auto's die op hun kont hingen, zo zwaar waren ze beladen. Op de boot viel ons op dat bijna iedereen wel met een traytje bier liep, sommigen hadden een hele tas vol. Eenmaal op de boot stonden we achter twee ook wel niet zulke afgeladen auto's! Niet zo gek als je bedenkt dat je hier ACHT euro betaalt voor een halve liter bier..

22-6


Gisteravond kwamen we aan in Oulu, na drie dagen, 2000 km gereisd te hebben. Finland, het land van duizend meren. We hebben er al een heleboel gezien. Prachtige spiegelmeren, in groot contrast met de wolken die er boven hangen, of juist het zonnetje dat ze nog kleurrijker maken. Op dit moment mogen we niet klagen, we komen net uit de sauna en zitten in korte broek aan het ontbijt.


Gisteravond hebben we ons helemaal ingesmeerd met citroenspray, om de finse terreur in de vorm van de mug een beetje tegenstand te bieden. Resultaat: Allemaal bulten op de hoofdhuid.. daar sprayden we inderdaad niet. Gerhard zei net al: Dat ze die mug niet in de vlag hebben staan!
23-6


Het wordt 's nachts niet meer donker! Best raar als je om twee uur 's nachts naar het toilet gaat en het is net zo licht als overdag! We sliepen 30 km boven Palojoensuu, in het noorden van Finland. De poolcirkel voorbij. Zojuist hebben we de grens van Noorwegen gepasseerd en zijn onderweg naar de Noordkaap, nog ongeveer 300 km. En.. ongelooflijk maar nog steeds in een stralend zonnetje. Het is 13 graden buiten. De loofbomen zijn hier al een stuk kleiner dan in Finland, waar de bossen uitgestrekt zijn met talloze hoge sparren en berkenbomen.


Het is gelukt, we staan op de Noordkaap. De hele weg hiernaar toe was in een buitengewoon lekker klimaat. Grappig dat naderende het noordelijkste punt van Noorwegen de Nederlanders elkaar beginnen te groeten. Onze gele nummerborden vallen op tussen alle witte. 20 kilometer voor het eindpunt werd het weer guur en de wind werd krachtig. Het laatste stuk weg was bijna niet te zien zo mistig was het. Op dit moment staan we op een paar honderd meter van het platform met 'de wereldbol' op een parkeerplaats en hopen allereerst dat we vannacht niet wegwaaien (het waait echt verschrikkelijk! Windkracht 10?). Daarna hopen we op een prachtig uitzicht op de midzomernachtzon. Zo het er nu uit ziet zullen we 'de wereldbol' op de tast moeten vinden maar wie weet, slaat het weer om.. We hebben het heel knus zonder electra maar met een gasstel waar we een kacheltje aan hebben (het is nu half zes en 4 graden) en zometeen onder het heen en weer schudden van de bus, een heerlijke jachtschotel op gaan klaarmaken, eh.. opwarmen :-) Nu eerst een koud biertje!24-6Om kwart over elf ging de wekker. Het was wel iets opgeklaard, maar helaas niet helder. Toch vol goede moed gingen we richting 'de werelbol'. We werden letterlijk weggeblazen, nog steeds die zelfde windkracht. Afgeladen bussen kwamen rond half twaalf aan. Iedereen kwam voor die prachtige midzomernachtzon.. maar helaas was deze niet te zien. Uiteindelijk was het nog een hele klus om een foto van ons tweetjes voor elkaar te krijgen. We hebben een aantal mensen gevraagd, maar die werden steeds weggeblazen door de wind zodat we een heleboel fotos hebben waar we half opstaan of schuin! De allerlaatste werd gemaakt en was gelijk de beste.
27-6


De Lofoten reden we in stralend weer binnen. Werkelijk schitterende natuur! Hoge bergen liggend in helder, op sommige plaatsen azuurblauw water. Het water valt van hoog in smalle watervalletjes langs de bergen naar beneden. We vonden een mooi plekje op een camping en smeerden ons in met zonnebrandolie om even lekker van de zon te genieten. Nog geen 10 minuten later brak de hel los. Halsoverkop knoopten we een zeil aan onze luifel, om nog een beetje droog te zitten. Ook wel knus hihi.


Het is niet meer gestopt met regenen en wat zien de Lofoten er dan anders uit.. nog steeds wel indrukwekkend maar als je weet hoe het er met mooi weer bij staat.. Het vikingmuseum in Borg was overdekt en ook nog interessant. Het was nog een kilometer of 70 tot de overtocht naar Bodo, het vaste land. Zagen we in het noorden nog rendieren met hun fluwelen geweien langs en op de weg lopen, hier zijn het de schapen waarvoor je goed moet opletten.De boot van Moskenes naar Bodo ging om half negen 's avonds en zou vier uur duren. We waren hartstikke moe en besloten stiekum in de bus te blijven. We reden de boot op en op het moment dat iedereen uitstapte en naar boven werd verwezen kropen wij achterin en deden gauw de gordijntjes dicht. We hebben vier uur heerlijk geslapen!


29-6

Omdat we tijdens de bootreis hebben geslapen EN omdat het nog steeds niet donker werd 's nachts zijn we maar weer gewoon doorgereden. Zo kregen we binnen negen dagen ruim 4800 km op de teller. Ook wel omdat de regen op de Lofoten ons een beetje hebben weggejaagd. Bij Trondheim hebben we wat rustiger aan gedaan. 's Ochtends de stad bekeken en 's middags zaten we eerste rang bij Oranje-Slowakije op een groot beeldscherm!
30-6


Maar ook in Trondheim waar we met zon binnenkwamen en later ook in het schitterende plaatsje Geiranger (mooiste plek Unesco World Heritage), waar we met stralend weer aankwamen begon het 's nachts te stortregenen. Steeds als we besloten hadden ergens een dag te blijven werden de plannen gewijzigd door de weergoden.. Noorwegen? NoorREGEN!


Maar gelukkig hebben we steeds wel de adembenemende schoonheid van de natuur gezien. Misschien zelfs wel meer dan wanneer we alleen zon hadden gehad; het wegrijden vanochtend uit Geiranger was mysterieus mooi! De bergen gehuld in mist lagen in met ijs bedekt water.En onderweg zagen we nog een eland! We zagen in de verte een groot zwart dier over de weg stappen. Toen we langsreden zagen we dat het een eland was, hij liep op een paar meter het bos in en keek naar ons om.. wat een prachtig dier! Anderhalf keer zo groot als een paard en met hele grote hoeven.


2-7


We sliepen vannacht in Goteborg, en zijn vanochtend maar in een keer doorgereden naar huis. Dan kunnen we Oranje morgen de kwartfinale op onze eigen bank zien spelen. Het was maar een reis van 13 dagen, maar binnen die bijna 7000 km hebben we veel verschillende soorten natuur en landschappen gezien. Een prachtige reis!


HOME